Tips Belajar Di Saat Akhir...

Menjelang musim peperiksaan ini (khususnya bg penuntut IPT), sy ingin berkongsi beberapa tips dengan anda..tips belajar di saat2 akhir..smemangnya pelajar tdk digalakkan utk belajar last minute, tp ada segelintir pelajar yg prefer belajar di saat2 akhir bbanding blajar awal2..x pun, mngkin ada yg x bkesempatan utk blajar awal2 ataupun tdk dpt mbahagikan masa dgn baik, jd mereka tpaksa (mnanggung akibat) blajar di saat2 akhir mjelang pperiksaan..em..

<Beri tumpuan lebih terhadap pembelajaran>

Letakkan seluruh tumpuan fikiran anda kepada proses pembelajaran yang anda lakukan. Jangan terlalu memikirkan bahawa anda kesuntukan masa. Hafal perkara yang sepatutnya dihafal seperti biasa dan jangan melengah-lengahkan masa belajar. (ingat 2...fokus, concentrate & jgn lengahkan waktu...)
Meskipun anda cuba mengenepikan ketakutan dan kegelisahan yang anda alami itu, tetapi lama-kelamaan perasaan itu akan datang semula. Sekiranya hal ini berlaku, cuba alihkan diri anda dari tempat belajar untuk melakukan senaman ringan seperti berdiri sambil menarik dan melepaskan nafas panjang-panjang secara perlahan-lahan beberapa kali. Kemudian duduk semula dan cuba teruskan pembelajaran anda. Cara ini sekurang-kurangnya akan dapat mengurangkan perasaan anda yang tidak tenteram itu. (sentiasa bertenang dan jgn biarkan kegelisahan mracuni fikiran, tindakan serta emosi anda..)

<Yakin terhadap kebolehan diri>

Selalu tanamkan dalam diri anda bahawa “saya boleh” dan tulis besar-besar dan terang dan letakkan di hadapan anda (di tempat anda belajar). Tiap-tiap kali anda melihat kad itu anda yakin bahawa anda boleh berjaya. Sekiranya anda dapat menanamkan dalam diri anda bahawa anda bekeyakinan penuh boleh melakukan, maka secara spontan anda berusaha bersungguh-sungguh dan mental anda dapat berfikir ke arah kejayaan dan apa-apa yang anda cita-citakan selama ini akan membuahkan kejayaan yang membanggakan. (yakin bhawa anda boleh, boleh dan boleh..never give up, just believe urself that u can do it, then u can do it..)

<Masa rehat perlu secukupnya>

Semasa belajar anda berasa cepat letih, sama ada dari segi fizikal atau mental. Ambil masa untuk otak anda berehat sepenuhnya. Anda juga digalakkan bangun dan cuba berjalan-jalan sebentar dan setelah merasakan kelegaan barulah anda menyambung semula pembelajaran anda. (walaupun anda study last minute dan mrasakan anda tdk mpunyai ckup masa utk brehat, tp anda mesti igt bhawa rehat sgt penting utk otak dan x ckup rehat bleh mganggu proses pbelajaran anda..so, ambik masa utk anda mperolehi rehat yg scukupnya..(jgn terlebih pulak..)

<Hapuskan tabiat suka tidur>

Sebaiknya para pelajar tidak terlalu melayan keinginan untuk tidur dari belajar. Kurangkan waktu tidur anda demi meraih satu kejayaan. Gunakan lebih banyak masa mengulangkaji pelajaran di samping melakukan latihan-latihan sendiri supaya anda berkeyakinan. Jadualkan masa tidur anda supaya anda tidak terlebih tidur. Sekiranya anda hendak tidur beberapa jam, anda pelu mengunci jam dan letakkan jam loceng berhampiran anda supaya anda terjaga pada waktu yang dikehendaki.
Masa-masa beginilah yang paling sesuai agar tidak akan diganggu. Penumpuan tenaga dan fikiran terhadap pembelajaran juga akan menjadi mudah. Keadaan ini tidak mendatangkan masalah kerana kajian yang pernah dibuat menunjukkan bahawa kecerdasan berfikir dan keupayaan membuat keputusan tidak terjejas berikutan dengan pengurangan waktu tidur yang dilakukan.
Tidur merupakan waktu rehat yang paling baik dalam persediaan menghadapi peperiksaan. Tetapi ramai pelajar membawa masalah pelajaran ke tempat tidur dan memikirkan pelbagai perkara tentang masalah ini. Akibatnya mereka mengalami gangguan tidur dan ada yang tidak dapat tidur langsung. Pada keesokan harinya, pelbagai perkara akan berlaku seperti berasa pening, tidak selesa dan tidak tenteram kerana ketegangan fikiran dan kelesuan tubuh badan. Ini boleh menjejaskan prestasi mereka pada hari peperiksaan. Sekiranya mereka terpaksa menghadapi peperiksaan pada hari itu, mungkin mereka tidak dapat berfikir dengan tenang seterusnya akan menjejaskan ketepatan jawapan yang diberikan. (sekiranya anda mpunyai tabiat suka tidur sma ada pd wktu petang ataupun tgahari, kurangkan waktu tidur anda tp jgn sampai hapuskan terus krn tidur itu penting..hadkan waktu tidur anda krn tidur yg blebihan byk kburukannya..)

<Jangan mengambil sebarang ubat yang meragukan>

Pengambilan sebarang ubat mengganggu sistem saraf dan menyebabkan keadaan menjadi tegang dan mudah terangsang. Anda tidak perlu lagi mengambil sebarang pil peransang atau ubat-ubatan yang diragukan kesahihannya untuk mencegah tidur. Dapatkan nasihat doktor sekiranya anda hendak mengambil pil-pil sedemikian. Jangan sesekali bertindak sendirian. Ini akan membahayakan anda.
Ubat peransang menyebabkan keletihan yang melampau. Ubat peransang sedemikian mematikan segala perasaan dan keinginan. Melalui ubat-ubat seperti ini, anda mungkin tidak dapat mengesan keletihan yang melampau secara terus. Ubat-ubat ini meransang anda untuk terus belajar tanpa rasa keletihan tetapi kesan yang bakal diterima menjadi lebih buruk setelah habis belajar.
Selain itu, elakkan juga dari meminum minuman berkafein seperti kopi atau teh yang berlebihan. Kesannya sama seperti memakan pil peransang yang menyebabkan kesan-kesan negatif seperti tangan menggeletar, tumpuan terjejas. Dalam keadaan yang tertentu mungkin menyebabkan lupa selain daripada kesan-kesan negatif yang lain. Seeloknya untuk mengawal rasa mengantuk, amalkan meminum lobak susu kerana ia akan mencergaskan lagi otak untuk berfikir. (elakkan drpd mngambil sebarang ubat yg bleh mjejaskan anda..)

<Beri tumpuan lebih kepada bab yang penting>

Dalam keadaan sebegini, anda hanya sempat mempelajari bahagian-bahagian yang penting sahaja. Jangan beri tumpuan berlebihan kepada bahagian-bahagian yang kurang penting. Cuba pilih lima atau enam isi penting daripada satu-satu bahagian dan tuliskan isi-isi penting ini di atas kertas dan cuba ingat serta hafalkan. Anda tidak mempunyai masa yang cukup untuk mempelajari butir-butir yang kurang penting. (disebabkan kesuntukan masa, anda tdk mungkin akn dpt mnumpukan phatian thadap smua topik ataupun tjuk..jd, pilih dan berikan tumpuan kpd tjuk2 yg penting..tdk perlu mberi tumpuan lebih kpd topik yg kurang penting..tp INGAT..jgn abaikan trus topik2 tersebut..)

Itulah antara tips2 yg dapat sy kongsikan..kpd yg suka ataupun yg mpunyai tabiat belajar saat akhir 2, cuba2 lah berubah..krn blajar saat2 akhir ni bkan satu tabiat yg  elok utk di amalkan..EARLIER IS BETTER..smoga perkongsian ini dpt mberi manfaat kpd anda dan juga sy sendiri yg mna kerap jugak study last minute..(kena cpt2 berubah mulai sekarang..)

SEMOGA BERJAYA!!

1 comments:

jom studi last minute....huhu